Centralin talo (KOy Gaselli)

Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmassa sijaitseva Centralin talo on toinen kahdesta kivitalosta, jotka muodostavat korttelin läpi Aleksanterinkadulta Pohjoisesplanadille ulottuvan kauppakujan. Kujan virallinen nimi on Vanha kauppakuja, mutta se tunnetaan myös nimellä Wreden pasaasi tai hieman epävirallisemmin mummotunneli. Kujan molemmissa päissä nimi lukee alkuperäisessä muodossaan Wanha kauppakuja.

Kauppakuja rakennuksineen muodostaa helsinkiläisittäin ainutlaatuisen kokonaisuuden, jonka esikuvat löytyvät Ranskasta ja Italiasta. Rakennukset herättivät jo valmistuttuaan suurta huomiota edustavuudellaan. Museovirasto on listannut kauppakujan kuuluvaksi valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin.

Centralin talo on rakennettu vuonna 1892. Sen on suunnitellut arkkitehti K.A Wrede ja rakennuttanut Julius Tallberg. Talo on rakennettu jatkoksi neljä vuotta aiemmin rakennetulle Wreden talolle. Alkujaan talon yläkerroksissa oli asuinhuoneistoja, mutta nykyään koko rakennus on liike- ja toimistokäytössä.

Centralin talossa on toiminut alusta alkaen Ravintola König. Talo tunnetaan myös Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki SKOPin talona, jonka pääkonttori toimi rakennuksessa vuodesta 1926 aina 1990-luvulla tapahtuneeseen konkurssiin asti.

Kiinteistön 4. 5. ja 6. kerros peruskorjataan vuosina 2015-2016 sekä muihin tiloihin tehdään vuokralaisten muuttuessa kulloinkin tarvittavia muutoksia. Olemme vastanneet kiinteistön sähkö-, tele-, turva-, ja valaistussuunnittelusta sekä sähkötöiden valvonnasta vuodesta 2015 alkaen. Oman haasteensa peruskorjaukselle asettavat yli 100-vuotiaan talon rakenteet sekä se, että kiinteistön alemmat kerrokset ovat normaalisti käytössä peruskorjauksen aikana.

Centralin talo

Close Menu